Friday, February 6, 2015

QASEH Rindo Qoqo Stevia

Early in the morning, anda suka minum apa? Minuman koko (biasanya Milo) atau Coffee?

Cocoa vs Coffee drink. Which one is your choice? Sumber: Google
Kalau saya, depends on my mood in that day. Hehe. Kalau rasa2 mengantuk I'll take coffee, tapi kalau rasa mood happy I'll take koko as my drink :)

Tapi.. tahukah kita bahawa minuman koko yang banyak kt pasaran tu tinggi kandungan gula? Which is kalau kita ambil berlebihan mmg tak bagus utk kesihatan, especially kalau pesakit diabetis/kencing manis. So, apakah pengganti minuman koko yang bagus, murah & sedap? Takkan pesakit diabetis xboleh minum minuman koko pulak kan.. hehe. Mengidam nanti :P

Kepada penggemar minuman koko, Qaseh ada minuman koko yang saaaaangat best, iaitu Rindu Qoqo Stevia. Apa bezanya & specialnya Rindu Qoqo Stevia berbanding minuman koko yang lain di pasaran?

Haa.. of course la yg special tu tang ingredient! Ingredient Rindu Qoqo Stevia ini adalah:
  • Serbuk Malt
  • Serbuk Koko
  • Krimer Bukan Tenusu
  • Stevia
  • Kalsium
  • Serbuk Kurma

So, saya nak higlight kan dekat sini special ingredient yang Stevia tu. Kalau minuman koko lain, memang susah nk jumpa Stevia ni. Tu yang buatkan Rindu Qoqo Stevia special from minuman koko yang lain. And lagi satu, Rindu Qoqo Stevia ni ada campuran Serbuk Kurma jugak tau! Wallawehh, memang terbaik! Rasa of course sedap! Campuran Koko + Kurma gitu. Saya yang tengah type ni pun dah terliur :P

Apa itu Stevia & sejarahnya

Gula dan daun stevia. Sumber: Google

Stevia ni adalah sejenis tumbuhan herba yang renek, yang berasal dari Amerika Selatan & digunakan sebagai pemanis dalam makanan & minuman oleh Puak Guarani di Paraguay sejak berabad lama dahulu.

Stevia adalah dalam kelas Asteraceae, yang dikenali sebagai kumpulan herba perennial yang kecil. Nama saintifiknya adalah Stevia rebaudiana (boleh buat nama anak ni, hehe)

The Guarani Indians of Paraguay have used its leaves to sweeten drinks and foods, and employed in various traditional medicines. In the modern times, it is widely used in foods in many parts India, East Asian region and South American countries. 

Kebaikan Stevia Pada Kesihatan Manusia
  • Tumbuhan herba Stevia adalah sangat rendah kalori. Daun stevia yang kering adalah 40 kali lebih manis dari gula. Ini adalah kerana Stevia mengandungi glycoside
    seperti stevioside, steviolbioside, rebaudiosides A-E, dan dulcoside.

  • Stevioside adalah sejenis glycoside bukan-karbohidrat. Jadi, ia tidak mengandungi sukrosa dan bahan lain yang mengandungi karbohidrat. Ekstrak Stevia seperti rebaudioside-A, dikatakan 300 lebih manis dari gula biasa. Berbanding dengan gula biasa, ekstrak stevia mengandungi sifat yang unik seperti tarikh luput yang lama, tahan pada suhu tinggi, pada masa yang sama mengandungi almost 0 kalori.

  • Tumbuhan stevia mengandungi banyak sterols dan antioxidant seperti triterpenes, flavonoids, dan tannins. Sesetengah flavonoid polyphenolic anti-oxidant phyto-chemicals yang terkandung dalam stevia adalah kaempferol, quercetin, chlorogenic acid, caffeic acid, isoquercitrin, isosteviol. Kajian menunjukkan kaempferol boleh mengurangkan risiko kanser pankreas.

  • Chlorgenic acid mengurangkan penukaran enzim dari glycogen kepada glucose, jadi mengurangkan penyerapan glucose dalam darah. Jadi, ia mengurangkan paras gula dalam darah.

  • Sesetengah glycosides dalam ekstrak stevia dikatakan boleh membantu membesarkan kapilari darah, meningkatkan perkumuhan natrium & secara lansung meningkatkan pembuangan urine. Kesannya, stevia boleh membantu menurunkan tekanan darah.

  • Stevia mengandungi banyak jenis mineral penting, yang mana sesetengah vitamin yang terkandung dalam Stevia jarang dijumpai didalam pemanis makanan/gula biasa.

    Ramuan Yang Rindo Qoqo Stevia Tidak Ada tetapi Minuman Koko Jenama Lain Ada
    • Tiada perisa tambahan
    • Tiada pewarna tiruan/tambahan
    • Tiada pengawet tambahan
    • Tiada aroma tiruan
    • Tiada GMO (Genetically Modified Organism)

    So.. bila tengak ramuan Rindo Qoqo Stevia ni pun dah nampak memang sihat sgt2 minuman koko ni banding yang lain kan? ;)

    Siapa yang Boleh Minum Rindu Qoqo Stevia?

    • Mereka yang ingin turunkan berat badan
    • Mereka yang ingin mengelakkan minuman berunsur karbohidrat
    • Mereka yang inginkan gaya hidup sihat
    • Mereka yang menghidap diabetis/darah tinggi/darah rendah
    • Mereka yang mengalami insomnia (sukar tidur malam)
    • Mereka yang mengalami kencing tak lawas
    • Kanak2 yang berusia 1 tahun ke atas

    Rupa bentuk hadapan Rindu Qoqo Stevia

    Rupa bentuk belakang Rindu Qoqo Stevia
    Harga RM22 sahaja utk 1 bekas (600g). 
    100% Halal & keluaran bumiputera tauu!


    Jika berminat, just drop an order to the following contact:


    SMS/WA 0133986129
    Email: zunitaramli@gmail.com
    FB: Facebook.com/qasehgoldzunita
    IG: @qasehgoldzunita


No comments:

Post a Comment